Club van 3 x XI

Home | C.V. de On-Ganse | Afdelingen | Club van 3 x XI

Historie:
Inmiddels ruim 44 jaar geleden is de Club van 3 x 11 opgericht. De Illustere Senaat had al lange tijd het plan een groep steunende (lees: financiële) sympathisanten binnen de On-Ganse samen te brengen. Hiervoor hadden zich toentertijd 33 personen (32 mannen en 1 vrouw) opgegeven en werd daarom op carnavaleske wijze tot de “Club van 3 x 11” gedoopt. De doelstelling van de Club van 3 x 11 was voornamelijk het bevorderen en financieel ondersteunen van het sociale carnaval. Deze ondersteuning werd daadwerkelijk vorm gegeven door een fonds in het leven te roepen waarbij het de taak van de Club van 3 x 11 was dit fonds “vet te mesten”. Het fonds kreeg de toepasselijke naam “Fonds De Gemeste Gans”.

Om de onderlinge saamhorigheid te bevorderen werd er voor de leden iedere maand een contact- of thema-avond gehouden. Deze avonden werden door de leden druk bezocht en versterkten de onderlinge band. Allerlei creatieve carnavals-ideeën werden uitgewisseld.
In 1970 ontstond uit de Club van 3 x 11 de Edelgarde en werd later een zelfstandig onderdeel binnen de On-Ganse. Kort daarna werd er vanuit de Club van 3 x 11 een dansgroep geformeerd, “de Bretellers”. Zij dankten hun naam aan hun outfit, rode bretels op een witte blouse. Enkele seizoenen later ging deze groep op in de Schotse Garde.

En nu:
In de afgelopen jaren zijn de accenten meer op de praktische-, dan op de financiële ondersteuning komen te liggen. Symbolisch hebben we nog wel steeds een tot spaarpot omgetoverde Gans die op alle thema- en contactavonden aanwezig is. Voor iedere opmerking of mop die niet door de Club van 3 x 11-beugel kan, moet, onder toezicht van de Ganzenhoed(st)er, een financiële bijdrage in deze gans gedaan worden. Ook voor te laat komen, vergeten regalia etc. komt de gans even langs. Je begrijpt dat de functie van Ganzenhoed(st)er dan ook een belangrijke functie is binnen onze club.
De Club van 3 x 11 komt nog steeds maandelijks bij elkaar op een zg. “contact-avond”. Enerzijds voor de lol en de gein, maar anderzijds ook om “serieuze” zaken voor te bereiden. Zo nemen wij voor de vereniging de organisatie van het Besjesbal en de Boerenmiddag voor onze rekening en organiseren wij inmiddels ook al weer vele jaren het Halfvastenbal.

Besjesbal:
Het besjesbal is uniek in zijn soort en je moet dit minstens éénmaal op je oude dag hebben meegemaakt. Het is een feest voor jong en oud, voor dames en heren. Alle dames hebben zich op die avond vermomd als oude vrouwtje: dat zijn de nu al bekende en legendarische ‘oude Bessen’. Deze verkleedpartij gaat meestal als volgt; je trekt een jurk aan van 30 jaar geleden (die hangt nog steeds bij mij in de kast, want wij oudjes hebben de oorlog meegemaakt en we gooien dus niets weg wat nog goed is). Dan zoek of koop je een ‘oude-wijven-masker’ (is in elke carnavalsshop of groot warenhuis verkrijgbaar voor enkel guldens!) en die plaats je voor je gezicht. Vervolgens doe je een pruik op of een sjaaltje om je haren. Als laatste stap je in een paar makkelijke (orthopedische?!) schoenen of pantoffeltjes, want je wilt tenslotte wel de hele avond dansen met al die verrukkulijke, jonge mannen die je helemaal het hoofd op hol gaan brengen.
De hele avond geniet ik van het dansen en natuurlijk van die sterke armen die dan om mij heen zijn geslagen. En dat in de wetenschap dat ik heel goed weet met wie ik dans, en mijn danspartner heeft geen idee wie hij tegenover zich heeft. Het enige minpuntje van de verder fantastische avond: de oude Bes moet een drankje betalen voor haar danspartner! Schandalig, ongehoord …… de meeste van ons hebben alleen maar een klein AOW’tje hoor!! Maar dit Besjesbal is zó gezellig, origineel, vermakelijk en hilarisch, dat je deze kostenpost toch (graag) op de koop toeneemt.
Na enkele uren zwieren en zwaaien, komt dan eindelijk het moment van het demasqué. Onze prins verwijderd de maskers bij de Besjes en dat gaat altijd gepaard met luidruchtig geroep van de mannen die denken dat ze weten welke dame achter het masker zit verborgen. Wie weet hebben ze het dit jaar wel een keertje goed. Vaak ook niet....

Het besjesbal wordt traditiegetrouw georganiseerd op de vrijdagavond, een week voor het carnaval.

Boerenmiddag:
Ook de Boerenmiddag is enig in zijn soort. Een middag waar kinderen (3-10 jaar) en hun ouders en opa’s en oma’s ieder jaar weer naar uitkijken. De kinderen vanwege de grote keuze aan spelletjes en het cadeau dat ze na afloop krijgen. Mama’s omdat zij genieten als de kinderen genieten, papa’s omdat zij hun testosteron kunnen meten met dat van hun vrienden bij het spijker slaan, spijkerbroek hangen of bij de kop van jut. En opa’s en oma’s omdat ze trots kunnen toekijken hoe hun kleinkinderen de oud-Hollandse spelletjes tot een goed einde brengen.

Tijdens deze middag wordt ook de “Orde van de Club van 3x11” uitgereikt. De regerend prins hangt deze onderscheiding om de nek van de persoon die  zich bijzonder verdienstelijk gemaakt heeft voor de Club van 3x11.

Daarnaast staan ook de gezellige bar en het rad van avontuur centraal op deze Boerenmiddag. Het prinsentrio is gekleed in boerenkledij en hun “onderdanen” lopen in boerenkiel. De middag wordt afgesloten met een boerenkoolmaaltijd, waarna iedereen zich voor een laatste keer in het seizoen in het carnavalsgedruis kan storten op de Boerenavond.
Naast genoemde activiteiten organiseren we regelmatig een “thema-avond” voor onze eigen leden, gaan we een dagje of weekend met elkaar op stap, treden wij jaarlijks op tijdens de carnavalsavonden (en dat wordt goed voorbereid ;-)), lopen wij mee in de Ernemse carnavalsoptocht en bedenken we jaarlijks een goed doel waar wij ons hart aan verpanden. Dit kan gerelateerd zijn aan carnaval, maar mag ook een goed maatschappelijk doel in Arnhem dienen. Kortom, een gezellige club die druk door het seizoen heen host, helemaal wanneer er een “3x11-lid” tot prins-carnaval gekozen is.

Leuk als je ons gaat volgen via Facebook Wil je meer weten of heb jij interesse om je bij onze club aan te sluiten, stuur dan even een mailtje aan clubvan3x11@onganse.nl

0
    0
    Overzicht Winkelmand
    Jouw mandje is leegTerug naar tickets