De Edelgarde

Home | C.V. de On-Ganse | Afdelingen | | De Edelgarde

De Edelgarde heeft bij de oprichting een ceremoniële taak op zich genomen als pronklijfwacht van Zijne Door en Door Luchtige Hoogheid: de Grootvorst. De Edelgarde maakt dan ook deel uit van de hofhouding van de Grootvorst. Ook escorteert de Edelgarde andere hoogwaardigheidsbekleders van het Rijk der On-Ganse, zoals Z.D.D.H de Prins der On-Ganse. De Edelgarde is dus ook een onderdeel van de hofhouding van de Prins der On-Ganse.

Het onderscheidingsteken van de Edelgarde bestaat uit 2 gouden gekruiste degens met kroon, op een goudgerand rood schild. Onder leiding van een commandant bestaat de Edelgarde gemiddeld uit negen Edelgardisten die gekleed gaan in een uniform, zoals dat op de pentekening hiernaast te zien is.
De commandant heeft een kleine afwijking in de kleding. Hij draagt namelijk een zilveren nestel (koord) over zijn linker schouder. Een Edelgardist zal niet altijd in dat statige uniform gekleed gaan. Voor officiële en gala gelegenheden heeft de Edelgardist ook nog een smoking, aangevuld met natuurlijk een rood strikje en pochet en eventueel de Edelgarde onderscheiding en/of speld. Voor het feestgedruis is er de kiel met borduurselen op het rugpand. Een andere verbondenheid binnen de Edelgarde is het symbool achter het minuscule zakmesje. Wanneer Edelgardisten en voormalige leden bij elkaar zijn, dan kan het zijn dat er met het zakmesje tegen een glas getikt wordt. Zij die dit tikken niet kunnen beantwoorden zijn zogezegd de pineut, hij zal er voor moeten zorgen dat de droge kelen van de aanwezige Edelgardisten (en voormalige Edelgardisten) worden gesmeerd (een drankje per persoon is voldoende). Wanneer de aanwezige Edelgardisten het tikken wel kunnen beantwoorden, is de uitdager degene die de droge kelen van de tikkende Edelgardisten (en voormalige) Edelgardisten zal moeten smeren.

Sinds de oprichting zijn er vele geweest die voor een periode lid zijn geweest van de Edelgarde en hun steentje hebben bijgedragen aan de ontwikkeling en voortgang van een unieke groep binnen c.v. de On-Ganse. Sommige ex-leden hebben voor hun inzet zelfs de status van Ere-Edelgardist gekregen. Voormalige Edelgardisten voelen zich vandaag de dag nog steeds betrokken bij de groep waar zij ooit lid van zijn geweest. Dit heeft in 1998 geresulteerd tot de oprichting van de club "Vrienden van de Edelgarde". Niks officieels, maar gewoon een verbondenheid.

Naast de ceremoniële taak zet de Edelgarde zich ook in bij andere carnavalsactiviteiten van c.v. de On-Ganse. Zo wordt er ieder jaar getracht om ook op een creatieve wijze deel te nemen aan de zittingen van de On-Ganse. Een andere opmerkelijke bijdrage is het verzorgen van een cadeau voor Koonings Jagt in Arnhem, waar c.v. de On-Ganse ieder jaar een carnavalsmiddag verzorgt.