† Harry I: 1991

Home | C.V. de On-Ganse | Afdelingen | † Harry I: 1991

Harry de Haan

"Ik wil wel Prins van de On-Ganse worden, maar dan zonder optocht"

Vóór 1978 had ik ooit wel eens gehoord van carnaval, maar ik dacht er niet aan om erbij te willen horen, laat staan om het te vieren. Als niet katholiek vier je geen carnaval, zeiden ze bij ons thuis, dat hoort niet.

Maar in 1978 kwam de ommekeer. Jan en Rina Roelofsen hadden al lang lopen zeuren om eens een keer mee te gaan naar de carnaval en de Club van 3 x 1 1, maar wij wilden dat eigenlijk niet. Uiteindelijk zijn wij meegegaan naar een concertavond van de On-Ganse, want Jan en Rina zeiden dat dat niets met carnaval te maken had. Op die avond hebben wij zoveel leuke dingen meegemaakt en zoveel aardige mensen ontmoet, dat het al gauw was bekeken: twee maanden later waren Thea en ik lid van de 3 x 1 1.

Vanaf dat moment hebben wij ons echt in het carnaval gestort en heb ik ook bijna alle mogelijke functies bekleed. Binnen de 3 x 1 1 als penningmeester, secretaris en voorzitter, in de Boerenbruiloftcommissie als lid en voorzitter, in de Raad van Xl als lid, penningmeester en secretaris, in het verenigingsbestuur als secretaris, penningmeester en vice-voorzitter, lid van de Prinsenkeuzecommissie, Prinsenbegeleider, lid van de Concertcommissie en nog meer en nog meer en nog veul meer.
Als lid van de Prinsenkeuzecommissie was ik altijd aanwezig, maar juist die ene keer dat men in oktober vergaderde zat ik in Schotland (misschien wel opzet). Terug uit Schotland kreeg ik een telefoontje van Grootvorst Henk 1 met de voor zo velen inmiddels bekende vraag: "Wil je ... ? ".
Na toch wel wat bedenkingen heb ik uiteindelijk ja gezegd tegen Grootvorst Henk 1 met de opmerking erbij: "Er is één ding waar ik een afschuwelijke hekel aan heb en dat is de optocht, als het aan mij ligt hoeft dat niet.".
Wij hebben daarna hele leuke bijeenkomsten gehad, vooral de eerste avond waarop je kennis maakt met je Page en Adjudant, die je overigens zelf uit mag zoeken. Best leuk!!
De voorbereidingen voor het seizoen met mijn Page lngeborg en Adjudant Marco waren ontzettend leuk, vooral voorbereidingen als het maken van de presentjes voor de 'Booboos' en het idee daarbij dat niemand er weet van heeft van wie het afkomstig is.
Iedere Prins zal zeggen, dat de ontvangst in de hut (van Arno) erg leuk was en dat er een aantal vaste evenementen zijn die je heel lang bijblijven. Voor mij, lees hierboven, was het mooiste dat de optocht écht niet doorging. Oorzaak hiervan was de Golfoorlog. Maar zoals de meeste carnavalisten zijn ook de On-Ganselieden erg creatief en ik kreeg met mijn Page en Adjudant dan ook op de zondagmiddag een alternatieve optocht aangeboden. Nou dat was een feest waar je inderdaad op terug kunt kijken: de Arnhem Band kwam een serenade brengen en op een gegeven moment zaten we met wel honderd man in onze kelder, heerlijk aan 'de dingen' die carnaval soms zo leuk maken. De Edelgarde was ook aanwezig en een ieder had al het nodige gedronken toen zijne Door-, en Doorluchtige Hoogheid Prins Harry 1 zo nodig obstier (vogelbehr) moest gaan schenken. Nou dat hebben ze geweten, de een na de ander viel spontaan van z'n kruk, maar het was een geweldige middag.

In mijn Prinsenjaar hadden we André Rieu voor de eerste keer bij het galaconcert. Waarschijnlijk is hij daar ontdekt, want daarna kwam zijn echte doorbraak. In mijn jaar werd Kareltje Wensink benoemd tot Ridder in de Orde van de Zachte G. Henk Broens had hem van te voren geïnstrueerd om niet te lang te praten, maar hij deed het toch. Tijdens zijn toespraak heeft Henk gewoon twee blaadjes van zijn toespraak weggehaald en hij luide maar door, hij heeft ze nooit gemist.

Ze hebben ons afgevoerd in een mini-optochtwagen met de mededeling erbij, dat die achter de grote Prinsenwagen kwam te hangen volgend jaar in de optocht. Leuk idee, maar niet voor mij.

Wel Prins geen optocht, een droom werd werkelijkheid!

0
    0
    Overzicht Winkelmand
    Jouw mandje is leegTerug naar tickets