Kwinks

Home | C.V. de On-Ganse | Afdelingen | Kwinks

Dit jaar, om precies te zijn november 2012, was het 44 jaar geleden dat de “Kwinks” voor het eerst op de bühne stonden in “Musis Sacrum”. Voor onze groep natuurlijk een bijzondere mijlpaal.
Via dit overzicht een terugblik over een prachtige en unieke periode.
Vanaf het prille begin bij onze groep – om zo te zeggen – “De Oerkwink”, Martin Esveld:
- Afkomstig uit een muzikale familie, als bassist spelend in diverse orkestjes en combo’s.
- De grote spreekvaardige presentator van de “Kwinks.”
- Hij kreeg grote bekendheid als stadionspeaker in het Gelredome.

In het jaar 1964 was zijn eerste kennismaking met de On-Ganse. Met het trio “Hans Berris” verzorgden zij de dansmuziek in de beneden foyer. Na afloop van het seizoen 1965-1966 werd hij benaderd door Jan van Wichen. Die wilde een nieuwe zanggroep samenstellen. Het was een oorspronkelijk idee van wijlen Ben Bolder en Gerrit Sanders. In het toenmalige Riche National vond de oprichting plaats. De naam die deze groep kreeg was “Les Canards.” Ze bestond uit Jan van Wichen (gitaar en zang), Bert Frequin (piano en zang), Hans Kohlmann (zang) en Martin Esveld (contrabas en zang). Na diverse optredens was het in 1968, na enkele mutaties, tijd voor herpakken.
Onder leiding van Jan van Wichen werd een nieuwe samenstelling gerealiseerd. De naam van de groep veranderde in “Kwinks.” De naam zou grote bekendheid krijgen en tot op de dag van vandaag beklijven.
Samenstelling van deze formatie: Jan van Wichen (zang), Jan van Londen (gitaar en zang), en Martin Esveld (contra-bas en zang). Première 1968 in Musis Sacrum. De naam Kwinks was ontleend aan de gezongen teksten, geschreven door Jan van Wichen. De z.g.n. kwinkslagen, betrekking hebbend op actuele zaken en situaties. Begin jaren ’70 vertrokken twee leden van de groep. In eerste instantie werden Piet Striek, Theo Jansen en John Bisseling geëngageerd. Piet Striek, één van de beste buffo tenoren in operetteland, komend uit de school van het Koninklijk Gelders Opera- en Operettegezelschap. Een uniek komisch talent gekoppeld aan een prima stem. Een theaterman in hart en nieren. Piet had ook ambities om te gaan regisseren en verliet daarom na korte tijd helaas de Kwinks!
Met de komst van John Bisseling en Theo Janssen werd de koers totaal omgegooid. John, een geschoold pianist en bandleider van een Zuid-Amerikaans showorkest. Hij had het Caraïbisch ritme in z’n bloed. Sterk in het arrangeren. Helaas is John ons ontvallen. Op 5 mei 2012 - na een kortstondig ziekbed - hebben wij hem begraven.
Theo Jansen, een geschoolde lyrische tenor. Gedurende 10 jaar gastsolist bij het Gelders Opera- en Operettegezelschap en talrijke gastrollen door het hele land. Werkte als solist bij het Nijmeegs Amusementsorkest. Hij speelde ook in diverse revues.
Theo ging de nieuwe nummers schrijven. Vertalingen naar Nederlandse teksten en heel veel eigen teksten. John tekende voor de arrangementen.
Hoofddoel: opera, operette, musical en pop op een dusdanige manier te vermengen dat, zowel muziek met een grote K als met een klein k, onder een breed publiek te brengen was. Na het vertrek van Piet Striek kwam er wederom een operetteman voor in de plaats. Wim Zweers, een prachtige bariton, eveneens afkomstig uit de rijke kweekvijver, het Gelders opera- en operettegezelschap. Wim heeft diverse koprollen op z’n naam staan en past naadloos in het concept van de Kwinks. Specialiteit: geluid, decors en techniek. Met deze succesvolle formatie kunnen wee terugkijken o heel veel fantastische optredens, zowel in binnen- als buitenland.

Na een moeilijke verwerking bij het overlijden van onze vriend en pianist John Bisseling, hebben we toch de draad weer opgepakt. Na enig speurwerk hebben wij een nieuwe begeleider gevonden i
Ton Pauwels, accordeon. Wij zijn erg blij met Ton en vertrouwen op een prettige samenwerking!

Huidige samenstelling van de “KWINKS”:
Martin Esveld, zang en presentatie.
Wim Zweers, zang en techniek.
Theo Jansen, zang, programmering en teksten.
Ton Pauwels, zang en accordeon
Repertoire van de “KWINKS”:
Opera, operette, musical en pop. Dit alles in een verrukkelijke melange, overgoten met een aanstekelijke dosis humor. Muzikale hoogstandjes, verrassende wendingen en melodieën met een hoog meezing gehalte.

Programma’s van de “KWINKS”:
*Café Chantant
*Rode Rozen
*Bonte Kwinkslagavondtrein
*toppers van toen
*Lied van Jan soldaat
*Lang leve de operette    *Van Hazes tot Léhár
*Ode aan de vrouw
*Bevrijdingsnummer
*Wiener melange
*Kapiteins ter zee
* Back to the Sixty’s

Hoogtepunten van de “KWINKS”:
* ING concerten met Wibi Soerjadi in het Congrescentrum
* Nieuwjaarsreceptie AVRO in het Kurhaus te Scheveningen
* Weens galabal met Marjon Lambrix, TV
* Carnaval Rodahallen Kerkrade
* Gala-avond met Zeeuws orkest in Musis Sacrum
* Optredens bij On-ganse en in vele Gelderse verzorgingshuizen
* Hiltonhotel Amsterdam, Rijnhal Arnhem, Eurohal Aken.

0
    0
    Overzicht Winkelmand
    Jouw mandje is leeg